سیستم تعلیق قابل تنظیم
سیستم های تعلیق قابل تنظیم به طور کلی به دو دسته هیدروپنوماتیک (روغن) و پنوماتیکی (گاز) تشکیل میشود.
سامانه تعلیق هیدروپنوماتیک، این گونه سیستم تعلیق که از هیدرولیک بهجای فنرهای مکانیکی استفاده میشود. این گونه سیستم تعلیق از سامانههای پیچیده ای تشکیل میشود. سامانه تعلیق هیدروپنوماتیک در سال ۱۹۵۰ برای اولین بار توسط شرکت سیتروئن ساخته شد. این سامانه تعلیق تا سال ۲۰۱۷ بر روی برخی از محصولات این شرکت نیز استفاده میشد ولی بعد از این تاریخ دیگر برروی خودروهای سیتروئن به کارگرفته نمیشود و امروز این سیستم به صورت کمکی بر روی برخی خودروهای شاستی بلند و لوکس میز استفاده میشود و علاوه بر این بر روی خودروهای تجاری و نظامی نیز استفاده میشود.
در سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک به جای فنرهای مکانیکی قدیمی، هر چرخ توسط یک سیلندر هیدرولیکی به یک مخزن روغن و نیتروژن متصل میشود. نحوه کارکردش هم این گونه میباشد که در مخزن اصلی روغن و نیتروژن پر میشود و توسط جریان روغن و نیتروژن داخل مخزن سامانه کار میکند. هنگامی که وزن خودرو بیشتر شود، گاز نیتروژن داخل مخزن فشرده میشود و حجم آن کاهش مییابد و این گونه مانند فنر به سمت پایین میرود. برای بازگشت وضعیت خودرو به حالت اولیه مایع هیدرولیک با فشار به واسطهی پمپ به داخل مخزن ورود میکند و خودرو به حالت اول باز میگردد. این سامانه تعلیق در خودروها نرمترین عملکرد را داراست و خودروهایی که از این سامانه بهره میبرند توانایی تنظیم ارتفاع و همچنین حرکت با سه چرخ را دارا هستند.
نخستین نوع این سیستم تعلیق در سال ۱۹۵۲ میلادی بر روی خودروی شرکت سیتروئن به نام تراکسیون آوان قرار گرفت. در آن زمان این سیستم فقط به عنوان یک ضربه گیر بوده و سیستم کمکی به کار میرفت. اما در سال ۱۹۵۵ این سامانه به صورت آزمایشی بر روی خودروی سیتروئن دیاس۱۹ قرار گرفت که تکامل یافته تر بود و به جای فنرهای مکانیکی این سیستم کاملاً هیدروپنوماتیکی بود. در واقع نمونه کامل این سیستم نخستین بار بر روی خودروی سیتروئن دیاس۱۹ قرار گرفت و امروزه در برخی شرکت های خودروسازی مانند رولز رویس (سایه نقره ای)، مازراتی (کواتروپورته) استفاده می شود.
این سیستم بر روی تعداد زیادی از خودروهای سیتروئن به کارگرفته شده است و در نمونه خودروهایی که با این سیستم وارد ایران شدند سیتروئن زانتیا و سیتروئن C5 میتوان نام برد که طرفداران بسیار زیادی داشته.
جالب ترین ویژگی در این خودرو امکان تغییر و تنظیم ارتفاع بود . برای این کار با تنظیم حجم روغن ارسالی به جک های هیدرولیکی که جایگزین فنر شده بودند امکان بالا و پایین بردن اتاق خودرو نسبت به سطح جاده بوجود امده بود . از ویزگی های دیگر این خودرو تراز اتوماتیک سطح ماشین هنگام قرار گرفتن در سطوح نا هموار بود و این عمل با توجه به موقعیت بازوهای سیستم تعلیق نسبت به بدنه و تغییر اتوماتیک حجم روغن در جک های خودرو انجام می گردید.
مزایا سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک
از جمله برخی مزایای این سیستم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
صاف بودن دامپرها
رانندگی آسانتر
کنترل بهتر خودرو در پیچها
تطبیق وسایل الکتریکی با نحوه رانندگی
سیستم هیدروپنوماتیک میتواند تا ۲۵۰ هزار کیلومتر، عملکرد مناسبی داشته باشد.
با انواع محورهای عقب چینی سازگار است.
معایب هیدروپنوماتیک
با وجود اینکه سیستم تعلیق مزایای زیادی را برای خودرو به همراه داشته است و میتواند شرایط را برای رانندگی راحتتر فراهم کند، دارای معایبی نیز میباشد که عبارت است از:
چنانچه این سیستم خراب شود، ممکن است به دیگر اجزای خودرو نیز آسیب جدی وارد کند.
وجود سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک سبب خرابی سوپاپها و دیگر اجزای شود.
مونتاژ این سیستم هزینه زیادی دارد.
خرابی این هیدروپنوماتیک نیز موجب ایجاد اختلال در عملکرد خودرو میشود.
اصول کار سیستم تعلیق هیدرولیکی که به نام هیدروپنوماتیک نیز از آن نام برده می شود بر اصل تراکم پذیری گازها و غیر قابل تراکم بودن مایعات بنا نهاده شده است. هر کدام از جکهای به کار برده شده در سیستم تعلیق که جایگزین فنرهای معمولی شدهاند شامل یک سیلندر و پیستون ساده بوده و یک مخزن یا انباره که تحت فشار گاز نیتروژن است و در بالای جک نصب میشود هستند. وقتی چرخ روی دست اندازی قرار گیرد پیستون به سمت بالا حرکت میکند و سیال را از سیلندر به داخل کره جابجا میکند. در نتیجه دیافراگم لاستیکی و نیتروژن را در داخل فضای کوچکی فشرده مینماید وقتی چرخ از مانع عبور کند پیستون را نیز به طرف پائین می کشد در نتیجه فشار سیال روغن پائین دیافراگم کم میشود که در این حالت انرژی متراکم شده گاز نیتروژن آزاد شده و سیال را از کره به داخل سیلندر هدایت مینمیاد. در این روش سیالی (روغن) که وارد کره شده است باعث فشرده شدن گاز شده و در نتیجه مانع وارد شدن نیروها از طرف ناهمواریهای جاده به اتاق خودرو میشود و به همین خاطر سواری نرمی را سرنشینان تجربه میکنند.
گوی هیدروپنوماتیکی :
این قطعه جایگزین کمک فنر شده است و بر پایه یک گاز ( نیتروزن ) و یک مایع ( روغن ) عمل میکند. که این مایع در ابتدا LHS بوده اما به خاطر خاصیت جذب آب باعث اکسیداسیون سیستم میگردید. سپس با LHS2 این عیب تا حدودی برطرف گردید اما حل نهایی این مشکل با بکار گرفتن مایع جدیدی تحت عنوان LHM ( Liquide Hydraulique Mineral ) که یک نوع روغن معدنی میباشد در اواسط دهه ۶۰ تهیه گردید و نباید به هیچ عنوان با روغن های دیگر مخلوط شود زیرا به آب بندی سیستم آسیب وارد میکند.
داخل گوی دیافراگمی از جنس لاستیک مصنوعی وجود دارد که گاز را از روغن جدا میکند و گوی به وسیله پیستون و سیلندری به چرخ متصل میشود. وقتی بار بر روی خودرو گذاشته می شود گاز متراکم شده و حجم آن کاهش مییابد و با انبساط سیستم به وضعیت اولیه خود بر میگردد.
تنظیم کننده ارتفاع :
برای ثابت ماندن ارتفاع خودرو بعد از بارگذاری خودرو باید مقداری روغن اضافی با فشار بالا به سیستم تزریق کنیم که این عمل را قسمت Height Corrector که یکی در جلو و یکی در عقب خودرو وجود دارد صورت میپذیرد با اجازه ورود و خروج روغن از گوی انجام می دهد.
اگر خودرو در ارتفاع صحیح ( استاندارد تایین شدهی سیستم ) باشد هیچ روغنی به سیستم وارد نمیگردد و اگر از حالت تعادل خارج شود اهرم متصل به دستگاه تنظیم کننده ارتفاع سوپاپ آن را حرکت داده و اجازه بازگشت روغن از گوی را میدهد یا عکس این موضوع را برای کاهش ارتفاع انجام میدهد.
برای این که سیستم نرمتر عمل کند نیز یک مکانیزم تاخیر دهنده در سیستم وجود دارد که به موجب آن از عکس العمل سریع سیستم جلوگیری مینماید.
اهرم داخل خودرو – دمپر :
برای کنترل نوسانات چرخها و بدنه از دمپر که به واسطهی آن سرعت حرکت روغن را کاهش داده میشود و به دلیل طراحی سادهی آن و موقعیت آن نیازی به تعویض پیدا نمیکند استفاده میشود .
داخل خودرو اهرمی برای تنظیم ارتفاع مثلا در جاده های ناهموار وجود دارد که حد بالای آن برای تعویض چرخ استفاده میشود و حد پایین آن نیز برای انجام تعمیرات سیستم مورد استفاده قرار میگیرد.
پمپ و رگولاتور :
روغن LHM مخزن به وسیله پمپی که به واسطهی موتور به حرکت در میآید به انبارهی اصلی منتقل میگردد. انباره اصلی یک گوی دیگر است که با رگلاتور ( Regulator ) ترکیب شده است و با ورود روغن LHM به آن گاز داخل آن متراکم میشود و در موقع نیاز به صورت یکنواخت و فزاینده روغن را وارد سیستم مینماید و فشار را بین ۱۷۰ – ۱۴۰ بار ثابت نگه میدارد. پمپ زمانی فعال میگردد که فشار به کمتر از ۱۴۰ بار برسد ولی بالاتر از آن به صورت هرز میگردد و روغن اضافی بدون این که به پمپ برود به مخزن بر میگردد.
شیر اطمینان :
به منظور تامین فشار و حفظ آن در سیستم به کار گرفته میشود. که دارای دو وظیفه اصلی میباشد :
۱- فراهم نمودن روغن تحت فشار برای سیستم ترمز و سیستم تعلیق ( در این خودرو سیستم ترمز و تعلیق به گونهای با هم دیگر وابسته بوده و اولویت نیز با سیستم ترمز میباشد ) .
۲-در صورتی که یک مدار فشار معیوب شود، فشار کافی برای سایر مدارها را حفظ کند.
شمای کلی :
تمام اجزای در بر گیرنده از مخزن گرفته تا شیر اطمینان جزیی از قسمت تامین کننده و حفظ فشار میباشند. از قسمت تامین و حفظ فشار، روغن LHM به Height Corrector و سپس به گویهای تعلیق میرود. همچنین روغن برگشتی از گویهای تعلیق به وسیلهی تنظیم کننده ارتفاع و از میان لولههای مجزا به مخزن باز میگردد. قسمت تامین و حفظ فشار مستقیما سیستم تعلیق جلو و عقب را تغذیه مینمایید.
نتیجه گیری :
۱- در سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک علاوه بر قابلیت خود تنظیمی سیستم همیش نیز امکان تنظیم ارتفاع توسط راننده نیز فراهم میباشد .
۲- سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک عملکرد آرامی و نرم دارد و به واسطهی آن تجربه رانندگی نرمی را سرنشینان تجربه میکنند.
۳- خودروسازان معمولا از تعلیق هیدروپنوماتیک بر روی خودروهای پیشرفته خود بهره می برند و بر روی خودروهای لوکس، برخی خودروهای تجاری و خودروهای نظامی استفاده میشود.
۴- سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک میتواند به طور قابل توجهی راحتی سفر را به همراه دارد و فرمان پذیری خودرو را بهبود بخشد.
۵- سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک قادر است قبل از رسیدن به ناهمواری ها تنظیمات لازم را انجام دهد و چرخه را همیشه در تماس با سطح جاده نگه دارد .
6- گوی مرکزی در هر اکسل در دو حالت مدار قابل سوئیچ شدن می باشد تا مقدار حرکت تعلیق و میرایی را تغییر داده و تنظیم کند.
دیدگاهتان را بنویسید